O enzimă produsă în ficat şi numită CYP3A4 este implicată în
metabolizarea unor medicamente, iar „fabricarea” acestei enzime
este stimulată de vitamina D, produsă în piele sub influenţa
razelor solare.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au studiat
modul în care variază – în timpul verii şi în cursul iernii –
concentraţiile sangvine ale unor medicamente imunosupresoare: trei
despre care se ştie că sunt degradate sub acţiunea enzimei CYP3A4
şi un altul, care este metabolizat pe o cale diferită.
Studiul a durat 10 ani şi a implicat analiza a peste 70.000
probe de sânge, prelevate de la 6.000 de pacienţi aflaţi sub
tratament cu unul sau altul dintre medicamente.
Rezultatele au arătat că nivelurile sangvine a două dintre cele
trei medicamente metabolizate de enzima CYP3A4 au variat
semnficativ, fiind cu 7% şi, respectiv, cu 17% mai mici în timpul
verii, când concentraţia de vitamina D în corp era mai mare şi,
consecutiv, producţia de CYP3A4 era şi ea mai mare.
Concluzia a fost că, în timpul lunilor mai însorite, sub
influenţa cantităţii mai mari de vitamina D sintetizate, organismul
metabolizează mai rapid aceste medicamente. (Pentru cel de-al
treilea medicament din această categorie, rezultatele nu au fost
concludente, cercetătorii sperând să elucideze problema prin
studiile viitoare).
Nu au fost observate variaţii în cazul medicamentului
metabolizat fără intervenţia CYP3A4.
Rezultatele sunt importante pentru ajustarea dozelor de medicamente în funcţie de perioadele
anului, cu atât mai mult cu cât enzima CYP3A4 e implicată în
metabolizarea a aproximativ jumătate din medicamentele folosite în
mod uzual.
În plus, e posibil ca şi alte enzime înrudite (şi implicate în
metabolizarea altor medicamente) să fie afectate de schimbările în
concentraţia vitaminei D.
De pildă, warfarina – un medicament anticoagulant – este
metabolizată prin intervenţia unei enzime diferite, dar aparţinând
aceleiaşi familii CYP, iar autorii studiului încearcă, în prezent,
să afle dacă vitamina D influenţează şi concentraţia warfarinei.
Variaţiile nivelului de warfarină ar putea avea consecinţe
importante asupra sănătăţii, o concentraţie prea mare putând
determina hemoragii periculoase.
Sursa: New Scientist